Turizmde iklim krizinin etkileri

-
Aa
+
a
a
a

Turizm sektörü, iklim krizi ve küresel ısınmanın getirdiği olumsuzluklarla mücadele ediyor.

Gezegenin Geleceği: 28 Şubat 2024
 

Gezegenin Geleceği: 28 Şubat 2024

podcast servisi: iTunes / RSS

Dünya Seyahat ve Turizm Konseyinin 2022 verilerine göre 7,7 trilyon dolar büyüklüğündeki turizm sektörü, doğrudan ve dolaylı operasyonlarıyla küresel ekonominin %7,6’lık bölümünü oluşturuyor. İklim koşullarına doğrudan bağlı sektör, bir yandan Covid-19 salgını sonrası kayıplarını kapatmaya çalışırken, diğer yandan iklim krizi ve küresel ısınmanın getirdiği olumsuzluklarla mücadele ediyor. İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi akademisyenlerince hazırlanan bir raporda deniz seviyelerinin yükselmesi, aşırı hava olayları nedeniyle deniz turizminin alt yapılarının olumsuz etkilenmesi, okyanusların asitlenmesi, mercan kayalıklarının zarar görmesi, sıcaklıkların artış göstermesi sonucu kış sporlarında ihtiyaç duyulan yeterli kar yağışına ulaşılamaması ve orman yangınları sonucu biyoçeşitliliğin olumsuz etkilenmesi, turistik bölgeleri tehdit eden unsurlar olarak sıralandı. Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından yayımlanan bir çalışmada ise 2023'te yaşanan rekor sıcaklıklar hatırlatılarak durumun turizm aktivitelerini çeşitli yönlerden etkilediği kaydedildi. Yunanistan'da meydana gelen orman yangınları sonucu, sadece Rodos Adası'nda iki binden fazla turist bölgeden tahliye edilmek zorunda kaldı. Başkent Atina’nın önemli turistik noktalarından Akropolis, sıcaklıkların 45 dereceye ulaşmasının ardından bir süre ziyarete kapatıldı. İtalya da iklim krizinin Akdeniz bölgesinde oluşturduğu olumsuzluklardan etkilenen ülkelerden biri oldu. Sıcak hava dalgası sonucu Roma’yı ziyaret eden çok sayıda turist, ülkelerine planladıklarından daha erken dönmek zorunda kaldı. Turizmin ana taşıyıcısı olan havayolları da aşırı sıcaklardan etkilendi.

8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda yapılan ‘8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ devam ediyor. Bilim seferinde küresel iklim değişikliğinin etkilerini inceleyen bilim insanları, farklı teknolojik araç ve yöntemlerle izledikleri buzlara ilişkin son üç yıldır gerçekleştirdikleri proje verilerini değerlendirerek bir rapor oluşturdu. Türkiye'nin bilimsel araştırma kampının bulunduğu Horseshoe Adası'nda yer alan sabit ölçüm istasyonları vasıtasıyla atmosferik su buharı, deniz, buz ve kar seviyeleri gibi önemli parametrelerin takibini yapan bilim insanları, özellikle su buharı miktarındaki değişimlerin küresel iklim değişikliği nedeniyle arttığını belirledi. Aynı zamanda insansız hava araçları ve uydu tabanlı ölçme yöntemleri kullanılarak kar/buzul alanlarda önemli miktarda erime olduğu da gözlemlendi. Horseshoe Adası'nda belirlenen test alanlarında insansız hava aracı görüntüleme yöntemiyle kar ve buzul alanların izlendiği projenin ilk sonuçları, 2022 ve 2023 yılları arasında yaklaşık 100 metrekarelik kar ve küresel iklim değişikliğinin hızlı artışının devam etmesi ise tatlı su kaynağı olan buzulların eriyip denize karışarak yok olması anlamına geliyor.

Türkiye’de İliç için suç duyurusunda bulunuluyor 

Yeşil Gazete’de yer alan habere göre, Erzincan‘ın İliç ilçesinde Çöpler Altın Madeni‘nde meydana gelen siyanürlü yığın liç alanının kayması hakkında tüm Türkiye’de suç duyurusunda bulunuluyor. Eşzamanlı yapılan olan suç duyurusu, 26 Şubat saat 14:00’da gerçekleşti. Ekoloji Birliği ve bileşenleri olan tüm çevre örgütleri bulundukları illerde suç duyurusu yaptı. Suç duyurusu metninde şirketin işlediği suçlara şöyle işaret edildi, “Şüpheli şirket tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni işletmesinde yığın liç sahasının kayması/çökmesi ve geniş bir alana yayılması sonucu; - Çok sayıda insanı öldürme (TCK madde 81, 85/2), -‘İnsan veya hayvanlar açısından tedavisi zor hastalıkların ortaya çıkmasına, üreme yeteneğinin körelmesine, hayvanların veya bitkilerin doğal özelliklerini değiştirmeye neden olabilecek niteliklere sahip olan atık veya artıklarla’ çevreyi kasten kirletme (TCK madde 18/4,5), - Görevi kötüye kullanma (Kamu görevlileri yönünden) (TCK madde 257) -Tespit edilecek diğer suçlar.”

‘Akbelenin sesi ol!’

Akbelen’de kömür madeni işleten ve ormanı yok eden şirketin Filarmoni Orkestrası Konseri, İzmir’deki Akbelen dostları ve yaşam savunucuları tarafından protesto edildi. Filarmoni Orkestrası’nın üç şehirde düzenlediği konserler, sanatçılara ve dinleyicilere ‘Akbelenin sesi ol’ diye seslenen sosyal medya paylaşımları ile protesto edilmişti. Filarmoni’nin İstanbul ve İzmir’den sonra 27 Şubat’ta Ankara konseri vardı ve Akbelen dostları ve yaşam savunucuları ise konser öncesinde eylem yaptı. Akbelen Ormanı’nda maden çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Akbelen dostları, aylardır dinamitlerin köylülerin evlerinin yanında, zeytinliklerin hemen karşısında patlatıldığını hatırlattı. “Evlerinde çatlaklar oluşan köylüler, adeta her gün depremi yaşıyor, çocukları için endişeleniyor, her gün bu şiddetin yarattığı psikolojik zorlukla mücadele ediyorlar. Burada sizler aryaları zevkle dinlerken, orada İkizköylüler her gün günde defalarca patlatılan dinamitlerin sesleriyle yerlerinden sıçrıyor, savaş psikolojisi içerisinde hayatlarını devam ettirmeye çalışıyorlar. Ama yılmıyorlar! Yeni nöbet alanlarında nöbet tutmaya, zeytinlerini korumaya, tüm canlılar için, geleceklerine sahip çıkmak için direnmeye devam ediyorlar! Onlar da, bizler de vazgeçmiyoruz! Akbelen Ormanı’ndan, zeytinliklerden, yaşam alanlarından, adalet talebinden vazgeçmeden direnmeye devam edeceğiz” denilen açıklamada Filarmoni Orkestrası’nda yer alan sanatçılara da şu soru yöneltildi, “Sizce sanatınız bu kötülüğü, işkenceyi temize çıkaracak kadar değersiz mi? Bunun için kullanılmak sizin için bir sorun değil mi? Burada çaldığınız sürece elinizdekiler müzik aletleriniz değil, kepçe, testere, dinamit! Bu suça ortak olmayın! Gelin Akbelen Ormanı’nın dostlarına katılın.